Bangladeş’te Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Hassan protestoların ardından istifa etti

Bangladeş’te geçici hükümetin hukuk, adalet ve parlamento işleri danışmanı Asif Nazrul, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Başyargıç Hassan’ın istifasının kendine ulaştığını belirtti. Nazrul, istifa talebinin Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin’e iletileceğini aktardı.

Söz konusu istifa Hassan’ın, Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme yargıçlarıyla geçici hükümete ilişkin toplantı yapma kararının ardından geldi.

Göstericiler, toplantı kararını protesto etmiş ve Hassan’ın yanı sıra birçok yargıcın istifası istemişti.

Ne olmuştu?

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için “adalet” çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş’teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçici hükümetin kurulacağını duyurmuştu.

Bangladeş’te Nobel ödüllü Muhammed Yunus 8 Ağustos’ta geçici hükümet başdanışmanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir